• Irkı değiştirilmek istenilen kolonilere: Irkı beğenilmeyen kolonilerin ana arıları sezon sonunda değiştirilir.
  • Ana arısını kaybetmiş kolonilere: Ana arısını kaybettiği birkaç gün içinde anlaşılan kolonilere ana arı verilir. Bu süre uzar, koloni erkek arılar yaparsa ana arı vermenin bir yararı olmaz.
  • Ana arısı yaşlanan kolonilere: Ana arılar her yıl veya en geç iki yılda bir değiştirilir.
  • Koloni sayısını artırmak için suni olarak bölünen oğullara: Oğul üretimi için mutlaka döllenmiş ana arı kullanmak gerekir. Bölünen oğulların kendi ana arılarını yapmalarını beklemek % 50 olasılıkla oğulların elden çıkmalarına neden olur. Bölünen oğulun kendi yaptığı genç ana arıların döllenerek koloniye hakim olma olasılıkları yüzde ellidir. Bölünen oğulun kendi yapmış olduğu ana arı uçamayabilir, erkek arı bulamayabilir, döllenme uçuşunda kaybolabilir, sperm alamayabilir, kovanını şaşırabilir veya yumurta yapamayabilir. Bu nedenlerle de döllenmeme riski en az % 50’dir. Döllenemeyen ana arının bulunduğu oğul ise ölür.

Kendi ana arılarını yapmaya bırakılan oğulların yukarıdaki riske maruz kalmadan ana arılarının döllenmesi halinde ise, koloni düzenine geçmeleri 45 gün gibi bir zamanın geçmesini gerektirir. Bu da sezonun kaçırılması demektir. Bu nedenlerden dolayı, döllenmiş ana arı verilmeden yapılmaya çalışılan oğul üretimi, işletme için büyük bir ekonomik kayıp olmaktadır. Riski ve ekonomik kaybı ortadan kaldırmanın yolu, suni oğul üretiminde mutlaka hemen yumurtlayabilen döllenmiş ana arılar kullanmaktır.