Artvin’de 2002 yılından itibaren ana hattı olarak Camili’de üretilen ve döllenen ana arıların kullanıldığı Kafkas melezi ana arı üretimi yapılmaktadır.

Artvin’de kolonilerin tamamının Camili gibi saf olmaması, %3-5 te olsa melez kolonilerin bulunması nedeni ile üretilen ana arıların Artvin melezi olarak adlandırılması uygun bulunmuştur.

Bu ana arılar %90–95 Kafkas kanı taşımaktadırlar.

Bu ana arılar Saf Kafkas ana arıların larvalarından üretilen, ancak dölleyici erkek arılar yönünden saflığı garanti edilemeyen erkek arıların bulunduğu alanlarda çiftleştirilen ana arılardır. Bu ana arılar, ana hattı % 100 saf Kafkas olan baba hattının saf olup olmadığı belli olmayan Kafkas Kullanma Melezi Ana Arılardır. Bu ana arılar en az ana tarafından % 50 Kafkas kanı taşımaktadırlar.

Babaların ise Kafkas oldukları garanti edilemeyen ancak yüksek oranda Kafkas kolonilerin bulunduğu alanlarda çiftleştirilen ana arılardır.

Bu ana arılar ana arı üretiminde kullanılmazlar. Sadece bal üretiminde kullanılmaları için arıcılarımızın hizmetine sunulmaktadırlar.

Bu ana arıların işçi yavrularından bazıları sarı abdomen halkalı olabilmektedir. Bu versiyon ana arılara artan talebi karşılamak ve özellikle Karadenizli arıcılarımıza daha erken ana arı verebilmek için Ankara’da izole alanlarda damızlık erkek arı kolonilerini tamamının saf Kafkas kolonilerden oluşan işletme kurulmuş ve üretime geçirilmiştir.

Bu işletmeler çevresinde bir taraftan başka arılıklar bulunmamakta, diğer taraftan döllenecek her 50 adet ana arı için 1 adet damızlık Kafkas erkek koloni bulundurulmaktadır.